Kirjoitettu

Dispelixin toimitilat Trevianin hallinnoimassa Spektrissä kasvavat joustavasti yhtiön mukana

Trevian Asset Managementin hallinnoima Spektri Business Park on toiminut suomalaisen teknologiayhtiö Dispelixin tukikohtana jo vuodesta 2019. Tilantarpeen muuttuessa kasvun myötä Spektri on vastannut tarpeeseen: Dispelix on vuosien varrella laajentanut toimitilojaan Spektrin sisällä jo neljästi. Toimitilavalinnan tärkeitä kriteerejä ovat olleet paitsi joustavuus ja hyvät liikenneyhteydet myös tiiviin yliopistoyhteistyön mahdollistava sijainti sekä yhteisöllisyyttä tukevat tilankäyttöratkaisut.

Dispelix on kolmen tutkijan vuonna 2015 perustama VTT:n spin-off, joka kehittää silmälasien linssiä muistuttavia läpinäkyviä, lasisia näyttökomponentteja AR-laitteisiin (augmented reality, lisätty todellisuus). Komponenttien avulla virtuaalinen informaatiosisältö tuodaan käyttäjän näkökenttään siten, että käyttäjä näkee samaan aikaan virtuaalisen sisällön sekä ympäröivän todellisuuden. Dispelix haluaa mahdollistaa innovaatiollaan virtuaalisen sisällön luonnollisen sulautumisen todelliseen maailmaan ilman, että laitteet erottuisivat tavallisista silmälaseista. Näyttökomponentin kautta näkökenttään välittyvä kuva muodostetaan sokeripalan kokoisessa, älylasien sankaan sijoitetussa mikroprojektorissa.

Dispelix muutti Spektriin yrityksen toiminnan alkuvaiheissa ja on kasvun myötä kasvattanut tilojaan saman business parkin sisällä. Yrityksen henkilöstömäärä on moninkertaistunut viime vuosien aikana: vielä neljä vuotta sitten yrityksessä oli n. 25 työntekijää, tänä päivänä määrä on noussut 140:een, joista jopa 60 rekrytoitiin vuoden 2022 aikana. Dispelix aloitti Spektriaikansa Duo-talossa, siirtyen 2019 Kvarttiin, missä toimitiloja on laajennettu jo neljä kertaa, vuosina 2021, 2022 ja 2023. Tällä hetkellä yritys asuttaa kokonaisen kerroksen Kvartissa. Vaikka Dispelixillä on toimistot Kiinassa ja Yhdysvalloissa, kasvu on keskittynyt Suomeen Espoon sekä Joensuun toimiessa yrityksen tukikohtina.

– Henkilöstömäärän huima kasvu on vaatinut toimitiloilta nopeaa joustomahdollisuutta. Isossa väkijoukossa ei tarvita kuitenkaan pelkästään työpisteitä, vaan on tärkeää ylläpitää yhteisöllisyyttä ja luoda paitsi rakentavan keskustelun myös viihtyvyyden ja hyvinvoinnin mahdollistava työympäristö, kertoo Dispelixin HR Business Partner Nina Nystén-Forth.

Dispelixille on ollut tärkeää, että yritys pystynyt ottamaan lisää tilaa Spektristä käyttöön sitä mukaa, kun yrityksen henkilöluku on kasvanut ja tarve lisätilalle on syntynyt. Spektrin sijainti Otaniemen kampusalueen lähistöllä on toiminnalle merkittävä: Dispelix hyödyntää aktiivisesti tutkimus- ja tuotekehitystyössään Otaniemessä sijaitsevan Micronovan puhdastiloja. Micronova on VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisomistuksessa oleva Suomen kansallinen mikro- ja nanotekniikan alan tutkimusinfrastruktuuri. Yliopistoyhteistyö on Dispelixille tärkeä, ja myös Joensuussa sijaitseva yrityksen toinen toimipiste on sijoittunut yliopiston yhteyteen.

Paitsi Otaniemessä, Dispelix toteuttaa laadunvalvontaan liittyvää laboratoriotyötä myös Spektrissä. Osa yrityksen toimitiloista on muutettu tähän soveltuvaksi laboratoriotilaksi. Spektrin toteuttamia teknisempiä vaatimuksia on ollut esimerkiksi kulunvalvonnan kustomointi vastaamaan jokaisen työntekijän yksilöllistä kuluntarvetta yrityksen eri tiloissa.

Office Manager Maria Oreshenkova on vastannut Dispelixin osalta Kvarttiin tehdyistä toimitilalaajennuksista vuosina 2022 ja 2023. Laajennustyöt toteutettiin joustavasti yhteistyössä Spektrin kanssa liiketoiminnan keskeytyksetön jatkuminen yhtenä keskeisenä periaatteena.

 – Muutostöitä toteutettiin pala kerrallaan, ja myös ei-aktiivisina toimistoaikoina, mikä mahdollisti liiketoiminnan tavanomaisen jatkumisen. Kaikki mahdollinen otettiin huomioon. Aiemmin erillisten tilojen yhdistäminen onnistui erinomaisesti – kokonaisuus luotiin yhteisöllisyyttä edistäen. Etenkin keittiöiden yhdistäminen ja yhtenäisen oleskelutilan luominen on lisännyt niin naurua ja kanssakäymistä kuin hiljaisen tiedon vaihtoa työpaikalla, Oreshenkova kuvailee.

Dispelixin toimitilat koostuvat 10–12 työpisteen avotiloista, 2–6 henkilön ryhmätyötiloista ja hiljaiseen käyttöön omistetuista tiloista. Lisäksi yrityksen käytössä on pelihuone ja aktiviteettitila, josta löytyy niin jumppapalloja, puolapuut kuin PlayStation, aktiivitaukoja tai rentoja palavereja ajatellen. Tiloihin kuuluu myös kaksi terassia grilleineen, missä vietetään yhteistä aikaa ja esimerkiksi tiimijuhlia.

Spektrin yleisistä tiloista Dispelix hyödyntää isompia palaveritiloja ja auditoriota niin sisäisiin tapahtumiin kuin esittelytilaisuuksiin. Yrityksen työntekijät käyttävät ahkerasti myös kuntosalia ja joogastudiota sekä Spektrin kahta lounasravintolaa. Toimivat kulkuyhteydet, lukollinen pyöräparkki ja sähköautojen latauspisteet tukevat osaltaan henkilöstön tarpeita.

– Hyvät kulkuyhteydet ovat Spektrin sijainnin ehdoton vahvuus: julkista liikennettä voi hyödyntää sujuvasti saapumissuunnasta riippumatta, mutta samalla riittäviin autopaikkoihin on myös mahdollisuus. Kaiken kaikkiaan yhteistyö Spektrin kanssa on sujunut positiivisesti, joustavasti ja vaivattomasti – Olemme pystyneet ottamaan lisää tilaa Spektristä käyttöömme aina sitä mukaa, kun yrityksemme henkilöluku on kasvanut ja tarve lisätilalle on syntynyt, kertoo Dispelixin Head of Marketing Heini Haartti-Mäkinen.

Lisätietoja:
Kaisa Granholm
Portfolio Manager
Trevian Asset Management
050 571 8300
kaisa.granholm@trevian.fi

Trevian Asset Management on suomalainen, avainhenkilöidensä omistama toimitiloihin ja asuntoihin keskittyvä kiinteistösijoitus- ja kiinteistövarainhoitoyhtiö, joka tuottaa asiakkaidensa tarpeiden mukaisesti optimoituja ja aktiivisesti hoidettuja kiinteistövarainhoitopalveluja ja -rahastoja. Yrityksen palvelut on suunnattu erityisesti institutionaalisille kiinteistösijoittajille, pankeille sekä muille ammattimaisille sijoittajille. Trevianilla on hallinnoitavanaan yhteensä 1,2 miljardin euron kiinteistövarallisuus. www.trevian.fi